Izgrađivanje

pobožnog doma

Izgrađivanje pobožnog doma

Slušajte ovo pismo koje je jedna studentkinja napisala svojim roditeljima:

Draga mama i tata, 

Žao mi je što vam nisam ranije pisala. Nažalost, sav moj pribor za pisanje uništen je one noći kada su demonstratori zapalili naš internat. Sada sam izašla iz bolnice, a lekari kažu da će mi se vid vratiti, pre ili kasnije. Divni mladić, Bil, koji me je izbavio iz požara, ljubazno je ponudio da delimo njegov mali stan dok se internat ponovo ne izgradi. On potiče iz dobre porodice, pa se nećete iznenaditi kada vam kažem da ćemo se nas dvoje venčati. Ustvari, pošto ste oduvek želeli da imate unuče, biće vam drago da čujete da ćete kroz nekoliko meseci postati baka i deda. 

U potpisu, 

Vaša kćerka koja vas voli 

P.S. Molim vas da zanemarite gornju vežbu u jezičkoj kompoziciji. Nije bilo požara, nisam bila u bolnici, nisam trudna i nemam ozbiljnog mladića. Ali dobila sam 6 iz francuskog jezika i 7 iz hemije i samo sam želela da se postaram da ove vesti primite u ispravnoj perspektivi. 

Pravilna perspektiva je od ključne važnosti! Malo toga može da bude važnije od izgradnje pobožnog doma. 

Izgrađivanje pobožnog doma zahteva lični prioritet s moje strane. 

„Milost i pravdu pevam; Tebe, Gospode, slavim. Razmišljam o putu pravom, kad bi god došao k meni, hodim u bezazlenosti srca svog u domu svom. Ne stavljam pred oči svoje reči nepotrebne, mrzim na dela koja su protiv zakona, ne pristajem za njima. Srce pokvareno daleko je od mene; zlih ne znam. Ko tajno opada bližnjeg svog, tog izgonim; ko je oholog oka i nadutog srca, tog ne trpim. Oči su moje obraćene na verne na zemlji, da bi sedeli sa mnom. Ko hodi putem pravim, taj služi meni. Ne živi u domu mom koji radi lukavo; koji govori laž, ne stoji pred očima mojim. Jutrom zatirem sve bezbožnike na zemlji, da bih istrebio iz grada Gospodnjeg sve koji čine bezakonje.“ 

Ovo je temelj. Kakva god da je vaša uloga u porodici, ovo je vaša odgovornost. Ako ste otac, izgrađivanje pobožnog doma očigledno će zahtevati ličnu posvećenost.

Ali ako majka ne načini prioritet od toga, njemu će biti teško da obavi posao, kao što bi njoj bilo teško bez njega. Svaki član porodice mora da pomogne u ovom poslu. Svako dete i svaki član porodice koji je, možda, došao da živi s porodicom. 

Kada je igrač bezbola, Greg Svindel, bio bacač za Clivlend Indijanse, utakmice nisu uvek išle onako kako je on želeo. Ustvari, posle 16 godina u prvoj ligi njegova ekipa pobedila je u 123 utakmice, a izgubila u 122.

Mislite da je pritisak koji se vrši na vas pretežak? Što se tiče Grega, na hiljade ljudi dolazilo je da kliče njegovim uspesima i da se ruga njegovim neuspesima.

Ipak, ako biste dobro pogledali Gregovu kapu za bezbol, otkrili biste jednu tajnu kako je on ostajao priseban kada stvari nisu išle kako treba i kada je pritisak bio prevelik.

Izvezeno belim, veoma sitnim slovima na unutrašnjoj postavi kape nalazio se datum, „21. januar 1991.“ Zašto je taj datum bio važan? Tada se rodila Gregova kćerka. „Kada je utakmica loše išla, ili kada su mi dobacivali poruge, mogao sam da skinem kapu, pogledam je i znam šta me očekuje kadastignemkući.

“Bilo da izvezete datum na vašoj kapi, ili jednostavno držite fotografiju na vašem stolu, vizuelni podsetnici vaših prioriteta pomoći će vam da savladate bilo koji dan, sve dok vam je to prioritet. 

Izgrađivanje pobožnog doma zahteva namerne, praktične akcione korake Drugi stih kaže: „Razmišljam o putu pravom.“ 

Kada bi naglasak u ovoj rečenici bio na „pravom“ ili „savršenom“, posao bi bio previše težak. Skoro stalno biste se susretali sa neuspehom, jer ni jedan dom nije savršen. Ali ako je naglasak na vašoj nameri u prvom delu ove rečenice, mogli biste da budete uspešni. 

Razmišljam… 

Psalmista zatim kaže, „Kad bi došao k meni.“ Odgovor je odmah tu. Kada ste pažljivi, ili namerno preuzimate korake da vaš dom bude pobožan, Bog će se zaista pojaviti! Kada pazimo da izbegavamo mine iskušenja, greha, pohlepe, pogrešnih stavova i nasilja, onda će naš dom dobiti tu atmosferu pobožnosti koju želimo. 

Drugi stih takođe kaže: „… hodim u bezazlenosti srca svog u domu svom.“ Da li ste ikada doslovno shvatali Pismo? Da li shvatate koliko ova rečenica može da promeni život u našim porodicama?

Ako, na novogodišnje veče, doslovno prođemo kroz naše domove, možda bismo odmah videli neke stvari koje treba da se promene, koje treba da se urade, da bi naši domovi bili više pobožni. 

Upamtite: Ovo je nešto za šta je potreban lični prioritet. Navešćemo neke praktične predloge koje ovaj odlomak daje, ali ako svaki čan porodice nije posvećen izgradnji pobožnog doma, to neće uspeti.

Da li ste spremni da budete pažljivi? Ako jeste, nalazite se na putu u odličnu godinu. Sigurno nećete moći da kontrolišete ono što vaši susedi rade, ili šta radi ostatak kulture, ali moći ćete da donosite odluke za vaš dom, vašu porodicu, koje će biti veoma korisne za vas a Bogu na slavu. 

Pobožan dom posvećuje pažnju svojoj muzici 

Ovde nema gubljenja vremena. U prvom stihu stoji rečenica, „Milost i pravdu pevam!“ Naravno, čitav psalam je pesma. U srcu Biblije nalazi se muzika za srce. 

Da li znate da postoji jasna povezanost između muzike koju slušamo i onoga što radimo?

Jedno nedavno istraživanje Korporacije RAND (koja se bavi poboljšavanjem donošenja odluka kroz istraživanja i analize) u kojem je učestvovalo više od 1,400 tinejdžera tokom tri godine, pokazalo je da pesme koje imaju seksualni naboj direktno utiču na seksualno ponašanje onih koji ih slušaju.

Istraživanje je uporedilo razne vrste muzike i otkrilo da rep i rep-metal muzika – poznata po svo jim eksplicitnim stihovima – ima najgori uticaj na te tinejdžere. 

Prirodno, nisu note nekog instrumenta te koje utiču na bilo koji nivo moralnosti, već reči koje pričaju priču. Sa praktične tačke gledišta, ne možemo da poreknemo da pamtimo reči naših omiljenih pesama. Mogu da se setim reči reklama koje sam čuo pre mnogo godina. Rado bi ih zaboravio, ali ne mogu!

Muzika i reklame i male rečenice urezane su mi u um i jednostavno ne mogu da ih izbrišem. 

Ilustracija za učesnike: Izaberite neke poznate tekstove iz reklama i kažite nekoliko prvih reči. Ako ih podstaknete, slušaoci će najverovatnije dovršiti ostatak rečenice. Ponovo, to je dokaz da se sećamo reči muzike koju smo čuli. 

Tako sam zahvalan na obilju hrišćanske muzike danas. Pre nekoliko decenija, bilo je jako teško čuti hrišćansku muziku izvan crkve, ali danas, bez obzira na vaš ukus, postoji veliki broj talentovanih muzičara koji vam nude izbor lepe hrišćanske muzike. Ako mudro birate muziku, doslovno ćete slediti uputstva iz 101. Psalma, kada se radi o izgradnji pobožnog doma. 

Nemojte da odbacite Božji dar muzike samo zato što je mnogo svetovne muzike tako nemoralno. Umesto toga, ispunite vaše srce i um pesmama koje proslavljaju Boga i čuvaju naše domove na pobožnom putu. 

Pobožan dom stara se za svoje oči. 

Pripremite se za 3. stih: „Ne stavljam pred oči svoje reči nepotrebne.“ Prevod Stvarnost – Kršćanska sadašnjost: „Neću stavljati pred oči svoje ništa opako.“ 

Ilustracija: Sveštenik Ralf V. Biting, osnivač Hrišćanskog apalačanskog pokreta, priča kako su on i neki dobrovoljci iz iste službe jedne godine posetili porodice koje su živele duž planinskog potoka u Kentakiju. Zaustavili su se kod jedne oronule kolibe u kojoj su živeli jedan čovek i žena sa svojom decom. Jedinu toplotu dobijali su od ognjišta. 

Ponosno u uveli svoje posetioce u ugao zamračene sobe, gde je ležalo njihovo dvomesečno dete. Dete se nije nalazilo u kolevci ili nečem sličnom, pa čak ni na jastuku u korpi. Ovo dete, porodično najdragocenije blago, ležalo je u kavezu napravljenom od gusto isprepletane žice za kaveze za piliće. 

Biting kaže, „Posle nekoliko trenutaka zaprepašćene tišine, savladala me je radoznalost i briga i upitao sam roditelje zašto su svoje malo dete stavili u taj kavez. Nikada neću zaboraviti odgovor.“ Otac je rekao, „Moramo da ga stavimo u taj mali kavez, da ga pacovi ne bi grizli.“ 

Nije okrutnost pokrenula ovog oca da uzme žicu za piliće i napravi kavez. Sasvim suprotno, kao i svaki drugi roditelj, duboko je voleo svog novorođenog sina. Nema sumnje da je svaki deo tog kaveza bio sagrađen s ljubavi i iz očajničke nade da zaštiti svoje dete. 

Smem li roditeljima da postavim jedno pitanje? Kakve kaveze ste sagradili u vašem domu? Da li postoji kavez oko vašeg televizora, ili deca mogu da gledaju šta god požele? Da li imate otkrivenu kanalizaciju koja donosi nefiltriranu prljavštinu u vaš dom? Sagradite tu kavez.

Nemojte da dozvolite da televizor uništava vaš duhovni život. Svaki roditelj će preduzeti različite korake u gradnji kaveza, različita pravila za svoje dom, ali jedno je bez sumnje istinito. Biblija kaže da pobožni dom neće stavljati ništa zlo pred svoje oči, a na televiziji se emituje mnogo zlih stvari.

To je tako važno da jednostavno ne može da postoji diskusija u današnjem društvu o pobožnim domovima, bez spominjanja onoga šta će porodica uraditi sa svojim pravilima o gledanju televizije. 

Televizoru dodajte kompjuterski monitor. Da li vaša deca neometano lutaju Internetom? Da li tata ima pobožne parametre? Ima li ih mama? Kakve razgovore ste vodili o tome da promenite načine na koje vaša porodica koristi Internet? Nemojte ovo da preskočite, roditelji.

Neka vaša deca čuju kako razgovarate o problemima i opasnostima – kako za vas tako i za njih – i načinite zajedno neka pravila. To znači biti pažljiv. To znači biti nameran. To je izgradnja pobožnog doma. 

A video igre? Zašto oni koji stvaraju video igre proizvode takvo smeće? Zar smo onda iznenađeni što u školama postoji toliko mnogo pucnjave i nasumičnog nasilja?

Kombinacija bezbožnih televizijskih emisija, nefiltriranog Interneta i nasilnih video igara, nakon čitave generacije, mnogo košta svaku zemlju. Vi i ja možda ne možemo mnogo da uradimo povodom morala u našoj naciji, ali svako od nas može da kontroliše svoj dom. 

Tačno to Biblija traži od nas da činimo

Prošetajte svuda vašom kućom. Pogledajte vaše kalendare, vašu umetnost, vašu odeću.

Pogledajte sve i izgradite pobožni dom obraćajući pažnju na ono što vidite.

Izgradite biblioteku savremene ili hrišćanske umetnosti. Danas je mnogo toga na raspolaganju.

U vašu videoteku stavite dobre filmove.

Uključite filtere za internet, čak i filtere za televizor. Kontrolišite ono što gledate! 

Okružite vašu porodicu prijateljima koji poštuju Boga 

Šesti stih sadrže jedno od najvažnijih – i najlepših – uputstava u Bibliji: „Oči su moje obraćene na verne na zemlji, da bi sedeli sa mnom. Ko hodi putem pravim, taj služi meni.“

Ovde imamo uputstvo od Boga da svoju porodicu okružimo prijateljima koji će doneti svoj smeh, svoje darove, svoju hranu, svoje neprocenjivo prijateljstvo u vaš dom. Možete sa njima da provodite godišnje odmore i uživaćete u najlepšim trenucima u vašem životu. 

Kakva pozitivna misao! Moje oči posmatraju pobožne u mom društvu. Sprijateljiću se s njima i provodiću vreme snjima. Ioni ćemi služiti.

Znate li šta sedogađa akovaži suprotno? Možete da ispunite svoj dom Božjom muzikom. Možete da ispunite vašu glavu stihovima velikih himni i pesmi proslavljanja. Možete televizor da dignete u vazduh. Možete dom da ispunite hrišćanskom umetnošću. Ali ako pozivate bezbožne ljude u svoj dom, oni će za tren oka srušiti taj temelj.

Vaša deca biće privučena zlu kao što su termiti privučeni neobrađenom drvetu. A ako ih pozivate u vaš dom, vaša deca videće da ovi ljudi imaju vaš pečat odobrenja i upijaće njihov uticaj kao suvi sunđeri. 

Možda bismo ovde mogli da zastanemo za trenutak i razmislimo o nečem što je, nažalost, veoma istinito. Neki ljudi koji vas najviše muče u ovom području mogu da pripadaju vašoj porodici. Vrlo malo porodica je pobožno od vrha do dna. A većina porodica ima nekoliko skupova godišnje kada se od vas zahteva da prisustvujete. Praznična sezona puna je takvih događaja. 

Evo poente. Ako ste učinili da izgradnja pobožnog doma bude lični prioritet, i ako ste preduzeli nekoliko praktičnih koraka da to ostvarite, doći ćete do tačke kada je ugađanje Bogu vaš prioritet broj 1.

Vaša porodica posmatraće vaš primer. Ako se dogodilo nešto loše na nekom porodičnom okupljanju, moraćete da razgovarate sa vašom decom još dok se vraćate kući. To je neophodno. Bez tog propratnog razgovora vaša deca mogu da budu zbunjena povodom karakteristika pobožnog doma.

Pored toga, u retkim slučajevima, moraćete da preduzmete neke stvarne korake kako biste obrnuli uticaj nekog bezbožnog člana porodice. Morate ovu situaciju da potopite u molitvu, moraćete temeljno da razumete biblijske principe koji se tu primenjuju, i moraćete da preduzmete korake vere. Za to će sigurno biti potrebna hrabrost, a dobro je da u tome budete kreativni. 

Ilustracija: Jedna majka je bila očajna zbog svog osmogodišnjeg sina. Bez obzira na česte grdnje i molbe, on je stalno trčao okolo raspasan, košulje i majice visile su mu iz pantalona. Njena komšinica imala je tri dečaka i svaki je uredno upasivao svoju odeću. Konačno je žena pitala svoju komšinicu da joj oda tajnu.  

„Veoma je jednostavno,“ odgovorila je. „Samo sam zašila malo čipke na porube njihovih košulja i majica.“ 

Kako možete da budete kreativni a da istovremeno svedočite da je vaš dom odabrao da bude Božji dom? 

Evo nekih praktičnih načina: 

  1. Stavite Bibliju (nekoliko Biblija) na ključna mesta u domu. Koristite te Biblije. Ako imate mesto gde redovno proučavate Bibliju, nemojte da sakrivate dokaze o vašem proučavanju. Neka vaša deca to vide, neka vaš bračni drug to vidi i neka vaši gosti to vide. Biblija, sama po sebi, je jasno svedočanstvo svima koji dođu u vaš dom. 
  2. Naučite napamet biblijske stihove i kartice sa napisanim stihovima ostavljajte na ključna mesta, kao što je sudoper u kuhinji, ili ogledalo u kupatilu. Ako volite biblijske tekstove, napravite neka kreativna dela sa njima. 
  3. Razgovarajte o vašoj veri sa vašom porodicom i prijateljima. Neka to bude deo vašeg normalnog razgovora.Pričamoosvimdrugimstvarima,pa trebadabudeprirodno da pričamo i o najvažnijem delu vašeg života. 
  4. Budite dosledni. Ako ste doneli odluku da budete pobožni, da pažljivo uklonite elemente zla iz vašeg doma i zamenite ih Božjim stvarima, ljudi će to primetiti. Porodica će primetiti. Prijatelji će primetiti. Vaša deca će primetiti. Vi sami ćete primetiti. Dogodiće se promena. To je kao sviranje nekog muzičkog instrumenta. U početku možda niste tako dobri, ali ako istrajete, vaša veština poboljšaće se veoma brzo. Kroz nekoliko godina postaćete majstor! 

Zaključak 

Ilustracija: Svi ste čuli za Al Kaponea, ali da li ste ikada čuli za „Veštog Edija?“ Možda jeste, iako možda ne prepoznajete ime. Edi je bio proizvod gangsterskog života dvadesetih godina prošlog veka, i vodio je Kaponeove borbe pasa. U čemu je bio trik? On bi preterano hranio sedam pasa, a kladio se na osmog.

To je bilo veoma uspešno i Ediju se otvorio život bogatstva, prestiža i stila. 

Ali Edi se sam predao policiji. Izdao je Kaponea i uskoro je doživeo sudbinu koja bi zadesila sve Kaponeove neprijatelje. Dva hica iz pištolja prekinula su mu život. Zašto se Vešti Edi odrekao lagodnog života radi poštenog života, čak iako je taj život bio kratak? 

Radilo se o bebi. Edi je dobio sina i želeo je da dečak ima pristojnog oca. Očajnički je želeo da spere ljagu sa porodičnog imena kako bi njegov sin imao čistu tablicu. Pošto su Kaponeovi zlikovci ubili Veštog Edija, čovek koji je želeo svom sinu da pruži priliku nije video šta se dalje događalo. 

Dečakovo ime bilo je Buč, a Buč je bio dete sa potencijalom. Tokom Drugog svetskog rata bio je vojni pilot koji je obarao rekorde nad Pacifikom. 

Kada se vratio kući, nosio je Kongresnu medalju časti oko vrata. 

Buč je bio takav heroj da je njegov rodni grad nazvao aerodrom po njemu – aerodrom O’Hara u Čik agu. Ali ništa od toga se ne bi dogodilo da nije bilo oca koji je želeo da svom sinu pruži dobar dom, časno ime i priliku za poštenje. (Iz knjige, „And the Angels Were Silent“, Max Lucado). 

Ako vam je izgradnja pobožnog doma prioritet, to će vas mnogo koštati. Moraćete da pazite šta gledate i možda nećete videti onoliko koliko ste navikli. Ali možete da se promenite! Uz pomoć pobožnih prijatelja, možete da izgradite pobožan dom i predate nasleđe koje će odoleti vatrama vremena!